Game on!

Agency X en Opgemerkt gaan verder als Press Play!
Onze focus is aandacht zonder dat daar advertenties voor nodig zijn.

Social media: toen en nu.

Appen, twitteren, Instagram, TikTok… Deze termen zijn niet meer weg te denken uit ons huidige leven. Gek om voor te stellen dat bij een generatie hiervoor al deze termen nog onbekend waren. De hele wereld draait nu om social media en kan (waarschijnlijk) ook niet meer zonder. Wat vooral kenmerkend is aan deze social media, is dat de ontwikkelingen zo vreselijk snel gaan. Weet jij namelijk nog hoe het eerste Instagram-logo eruit zag? En dat die app zelf pas 11 (!) jaar oud is? In deze blog gaan we je laten zien hoe alle bekende apps er vroeger uitzagen, versus nu, en hoe social media eigenlijk is ontstaan. Kom en duik mee terug de tijd in!

HET EERSTE SOCIAL MEDIA PLATFORM

Wat was nou het eerste social media platform? Velen zouden Facebook noemen, wat ook zeker één van de heilige social media grondleggers is, maar in feite is LinkedIn het eerste social media platform. Al in 2003 werd dit platform gelanceerd, toen al zakelijk bedoeld. 

Feitjes:

 • ± 36% van de gebruikers is tussen de 18-29 jaar oud
 • Er wordt wekelijks door 3 miljoen gebruikers content gedeeld
 • Het platform is 227% effectiever voor leadgeneratie dan andere netwerken

FACEBOOK

In datzelfde jaar, 2003, bedacht een slimme wizkid om een platform voor alle Harvard-studenten te maken om onderling berichtjes naar elkaar te sturen en zo in contact met elkaar te komen: Facebook was geboren. In 2006 was het platform niet alleen voor Harvard toegankelijk, maar kon iedereen ouder dan 13 jaar zich aanmelden. Inmiddels is Facebook overal in verwoven: het heeft Instagram en Whatsapp gekocht en wordt beschouwd als een van de grootste online machten. Echter, het aantal gebruikers blijft de laatste tijd dalen. Zou het over 5 jaar nog steeds zo bestaan zoals we het nu kennen? We gaan het zien, meneer Zuckerberg…

Feitjes:

 • Maandelijks nog steeds meer dan 2 miljard (!) actieve gebruikers
 • Gemiddeld is een gebruiker 38 minuten per dag op het platform te vinden
 • 84% van de Amerikaanse 25-29 jarigen gebruikt Facebook

Facebook, toen en nu

YOUTUBE

Deze website is niet meer weg te denken nu. Vroeger was het echter helemaal niet zo makkelijk om kattenfilmpjes te bekijken. Die waren überhaupt lastig om te filmen, laat staan te delen. Op Valentijnsdag in 2005 (ja echt waar!) bedachten drie voormalige PayPal-werknemers dat het een gat in de markt zou zijn om een platform te maken waarop mensen filmpjes konden delen. En zo geschiedde. Het eerste filmpje dat werd geüpload heet ‘Me at the zoo’, en is inmiddels meer dan 158 miljoen keer bekeken. Eigenlijk valt dat nog reuze mee, vergeleken met dat heerlijk in-je-hoofd-hang-liedje van Baby Shark (8,2 miljard!!!).  

Feitjes:

 • T-Series is het account met de meeste abonnees (177 miljoen!) en is een Indiase filmmaatschappij
 • Het platform is verboden in China, Iran en Noord-Korea
 • Per dag wordt er meer dan 2 miljard uur aan beeldmateriaal bekeken

youtube toen en nu

TWITTER

Het social media tijdperk begint op te komen. Niet lang nadat Facebook haar intrede goed en wel maakte, komt er een blauw vogeltje om de hoek kijken: Twitter. Binnen 140 tekens kon iedereen nu snel een berichtje de wereld insturen; of het nu je ongezouten mening over een presentator was of een aankondiging van wat je dat weekend ging doen; het kon en kan allemaal! Het onderscheidende van Twitter is dat het erg actueel is. Het gaat om snelle, korte berichtjes. Zo kunnen mensen up-to-date blijven en de meest actuele informatie krijgen. Inmiddels is het aantal tekens opgeschroefd naar 280. Zo kan je nóg iets specifieker je weekend aan je volgers uit gaan leggen.

Feitjes:

 • Gemiddeld worden er 200 miljoen tweets per dag de wereld in geslingerd
 • De meeste gebruikers zijn Amerikaans, gevolgd door Japanners, met Engelsen als trotse derde
 • 15% van de gebruikers zijn bots (?!)

INSTAGRAM

Om deze app kunnen we allemaal niet meer heen. In 2010 is het leven van (bijna) iedereen een beetje veranderd. Eigenlijk een heel simpel idee: plaats een foto online, zonder al te veel poespas. De focus lag hier vooral op het beeld, in plaats van teksten (zoals dat bij Facebook en Twitter meer is). Het was de eerste app waarmee je real-time met je mobiel foto’s kon nemen, bewerken en delen. Vooral de prachtige filters lieten ons als echte fotografen voelen (heel eerlijk: die met die zwarte rand en groenige gloed heb ook jij gebruikt!). Tegenwoordig zijn er allerlei mogelijkheden aan de app toegevoegd, waardoor het niet langer een foto-app is. Je kan er inmiddels producten kopen en onbeperkt filmpjes (reels) bekijken. Of deze nieuwe mogelijkheden de app nou juist leuker maken, betwijfelen we…

Feitjes:

 • Meer dan 1 miljard (!) dagelijkse gebruikers
 • 53 minuten wordt er gemiddeld dagelijks besteed aan Instagram
 • Na @Instagram heeft @cristiano de meeste volgers, 272 miljoen 

 

DE TOEKOMST

Bovenstaande apps hebben hun namen inmiddels met cement aan de grond gevestigd. Naast deze zijn er natuurlijk nog een aantal grote namen te vinden, zoals Snapchat, Pinterest en TikTok. Maar wat gaat er de komende jaren allemaal nog gebeuren op dit gebied? Welke apps gaan overleven en welke niet? Gaat TikTok het nu lastig krijgen met alle privacy-problemen die ze nu voorgeschoteld krijgen? We gaan het zien. Toch denken wij dat TikTok wel zeker een gat in de markt kan zijn en vooral voor bedrijven vele mogelijkheden kan gaan bieden. Ik ben benieuwd hoe zich dit zal gaan! Daarnaast zal Facebook een vernieuwde slag moeten gaan slaan, om nieuwe gebruikers tot zich te winden. Het is voor bedrijven nog steeds een groot platform, dus verwachten wij wel dat zij hierop gaan inspelen en het hierom voor zowel gebruikers als bedrijven aantrekkelijker gaan maken. Hoe ze dit gaan doen, dat gaan we nog zien. Mocht Facebook het niet meer redden – wat me vrij sterk lijkt – zullen er wel weer een hoop andere apps, zo gretig als ze zijn, in de plaats willen komen.

Wij zijn erg benieuwd wat er nog komen gaat en of we over een paar jaar nog op dezelfde manier social media gebruiken als dat we nu doen. Wie weet kunnen we over een tijd wel reuk doorsturen, of komen er social media-platformen waarin virtual reality een groot ding is. We gaan het meemaken, maar wat zeker is, is dat deze technologische revolutie nog lang niet gestopt is!

Hoe kun je ons bereiken?

Opgemerkt

 

Bijsterhuizen 30-05
6604 LP Wijchen

 

+31 24 – 202 23 30
info@opgemerkt.net

 

En ja.. We zijn notabene een social media bureau, dus je kan ons ook contacten via Facebook

Klaar om je social media activiteiten op te laten pakken?