Hocus, pocus waar is mijn focus?

Is het niet heerlijk als je jezelf helemaal verliest in het werk waar je mee bezig bent? Je krijgt dat gevoel van echte productiviteit, je bent doelgericht aan het werk en je verliest de tijd even helemaal uit het oog. Of je het nou concentratie, flow, focus of aandacht noemt: je moet toegeven dat het een heel fijn gevoel is.

Echter is de waarheid niet zo rooskleurig. Voor het merendeel van ons gebeurt het namelijk maar al te vaak dat je – voordat je het door hebt – ineens naar je scherm zit te staren, zonder dat je daadwerkelijk iets aan het doen bent. Gelukkig is het verliezen van je focus helemaal niet zo raar. Het zit namelijk in ons systeem gebakken. Het is een evolutionair systeem dat ervoor bedoeld is om ons veilig te houden. Het gebeurt wanneer je hersenen dingen opmerken die je aandacht nodig hebben. Tijdens onze evolutie was het namelijk altijd nodig om gevaarlijke dingen op te merken. Anders hadden we het toentertijd niet overleefd.

Succes hangt natuurlijk af van een hele hoop factoren, maar concentratie helpt een hoop bij het behalen van je doelen. Ook mijn concentratie vaagt vaak weg, maar ik probeer me er wel bewust van te zijn. Daarom heb ik voor jullie een lijst gemaakt met dingen die je zelf op kantoor (of thuis) kan doen, om je concentratie te verhogen.

1.  Leg je telefoon weg. 

Hoe moeilijk het ook is in een wereld waarin we allemaal contstant online zijn en ons nieuws via het internet binnenkomt. Het wegleggen van je telefoon helpt écht. Het verhoogt misschien niet je concentratie, maar het zorgt er in ieder geval voor dat jij niet de hele tijd kijkt of je nieuwe likes hebt gekregen op die ene leuke Instagram-foto. Voor sommigen van ons is het toch belangrijk om te blijven Whatsappen. Daarom gebruik ik zelf altijd Web Whatsapp en zet ik mijn telefoon uit tot ik weer pauze neem. Want zelfs het oplichten van je telefoon zorgt er voor dat je weer weg kijkt van waar je mee bezig bent en dus je concentratie verliest.

2. Zorg dat je genoeg rust neemt.

Herinner jezelf eraan dat je voldoende pauzes neemt om even je werk te onderbreken. Een mens kan gemiddeld 50 minuten geconcentreerd blijven bij het uitvoeren van een taak. (De ene iets meer dan de ander). Neem dus ook gerust om de zoveel tijd een korte pauze van 5/10 minuten. Geef je hersenen wat rust door even een frisse neus te halen, lekker muziek te luisteren of toch die berichtjes te checken die jij dat hele uur hebt gemist. Bij Opgemerkt hebben we een picknicktafel met spelletjes, een zitzak in het kunstgras waar je lekker kan relaxen en een dartbord om even te ontspannen.

3. Stop met multitasken.

Het is erg normaal om te denken dat we kunnen multitasken. Echter blijkt uit onderzoek dat mensen niet kunnen multitasken (nee, ook vrouwen niet…). Al heel lang laat psychologisch onderzoek zien dat mensen slechts één taak tegelijk kunnen uitvoeren. Wat we wel heel goed kunnen als mens is het (heel snel) switchen tussen verschillende taken. Op die manier denken we dat we aan het multitasken zijn, maar in feite zijn we constant aan het wisselen tussen twee taken. Het is veel efficiënter om je te focussen op één enkele taak. Als je de ene taak hebt afgerond, start je met je andere taak. Op die manier krijg je meer gedaan. Als je nou verveeld raakt, omdat je de hele tijd bezig bent met een taak: zet dan een timer en wissel om de 25 minuten van taak.

4. Maak een to-do list.

Ik doe het zelf ook niet altijd, maar als ik het doe, merk ik wel echt dat het helpt: een to-do list maken. Op het moment dat je een lijstje maakt met kleinere taken die je die dag moet doen, kan je makkelijk zien hoeveel je nog moet doen, wat je al hebt gehad en of je op schema ligt. Het geeft daarnaast ook een lekker gevoel als je al die dingen kan afstrepen. Zelf heb ik meestal een A4’tje voor me liggen met een aantal dingen er op die ik die dag af moet hebben. Als ik een taak heb afgerond, kras ik het met liefde door op mijn blaadje.

5. Koffie

Oké, dit is natuurlijk persoonlijk en ik weet dat het niet goed is om veel koffie te drinken… maar het is wel lekker. Daarnaast gebruik ik de tijd dat ik koffie ga zetten om even tot rust te komen. Ik loop rustig naar de keuken toe, gooi wat dartpijltjes, luister naar de bonen die worden gemalen en loop tevreden terug naar mijn werkplek met een warm kopje koffie in mijn handen. Als je nou niet van koffie houdt, zet dan gewoon een lekker bakje thee. Dan heb je in ieder geval een excuus om even niet aan het werk te zijn.  Oh wacht, ging deze lijst daar niet over?