De kracht van inhaken

Of het nu pasen is, oud op nieuw of net als afgelopen weekend Black Friday, je wordt eens in de zoveel tijd geconfronteerd met zogenaamde ‘inhakers’. Haten, liken, negeren of delen; zomaar een greep uit de reacties die jij kan geven op dit fenomeen. Maar zoals het echte content managers betaamd, laten wij ons er graag door inspireren!

Als jij je in de tussentijd afvraagt wat een inhaker nu eigenlijk oplevert; hier komt het antwoord: goede, let wel goede inhakers worden op social media gemiddeld drie keer vaker gedeeld, dan ‘normale’ posts. 1 en 1 is 2; je voelt hem al aankomen…. daarmee bereik je dus ook direct meer mensen buiten je eigen achterban!

Inhaken volgens de contentkalender

Humor blijkt vaak de sleutel naar succes. En wanneer kan dat nu beter dan tijdens 1 april?
Een goed voorbeeld in deze, is De Efteling. Het pretpark kwam met een filmpje op de proppen waarin het aankondigde dat het in samenwerking met Maxi-Cosi speciale stoeltjes had ontworpen, waardoor nu ook baby’s konden meerijden in de Python. Het filmpje werd in eerste instantie als geloofwaardig beschouwd, maar bleek achteraf een inhaker op 1 april. Knap staaltje inhaken!

 

Inhaken volgens de contentkalender 2

Producten op een unieke wijze aanbieden is ook een mooie manier om in te haken. Het merk dat zich op dit gebied steeds vaker onderscheidt is supermarktketen Lidl. Het meest recente voorbeeld is van afgelopen vrijdag; ‘Black Preiday? Black Friday! Kijk voor alle deals..’

Reageren is ageren

Reageren is natuurlijk ook een soort van inhaken. Klanten gaan anno 2018 vaak de conversatie aan met organisaties. En hierbij laten zij weleens in niet mis te verstane bewoordingen weten wat zij van jouw product of service vinden. In de ‘social media wereld’ zien we reacties als deze als kansen, voor open doel welteverstaan! Natuurlijk is er een grens, maar een goed voorbeeld is onderstaande conversatie met de HEMA. Enigszins gedateerd, maar niet minder passend.

Speel in op de actualiteit

Inspelen op gebeurtenissen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Wanneer je als organisatie namelijk meegaat in een kwestie die hot is, meng je je eigenlijk ook direct in de discussie. Hierbij geldt: kies geen standpunt, maar houd het ludiek. Op deze manier heb je de kleinste kans dat je bij je stoelpoten wordt afgezaagd; en hoe wrang ook, tegelijkertijd de grootste kans op waardering. Het derde voorbeeld is een inhaker op het bijtincident van voetballer Luis Suarez tijdens de WK wedstrijd tussen Uruguay en Italië. Subtiel ingehaakt.

Soms gaat het fout

Dat je zorgvuldig moet zijn met het inhaken op actualiteiten bewees de tweet van KLM in 2014. Nederland wist op het WK voetbal in Brazilië, Mexico uit te schakelen in de achtste finales. Daarop plaatste de KLM een tweet met de tekst ‘Adios Amigos’. De tweet leverde een karrenvracht aan boze reacties (van voornamelijk Mexicanen) op. Na 45 minuten werd de tweet verwijderd en KLM kwam met excuses.
Saillant: Aeromexico speelde sterk in op de tweet van KLM; een trotse welkomsttweet met een ‘arrival-bordje’. Deze tweet werd wél positief ontvangen. Een tijdje later schreef de luchtvaartmaatschappij een blog ‘learning by doing it wrong.’

Wil je advies hoe jij het beste kan inhaken met eigen content?

Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, want wij helpen je graag!
Wij beschikken over een divers klantenbestand, hierdoor zijn wij gepokt en gemazeld als het gaat om social marketing.