Facebook en data – Vroeger was alles beter, toch?

We hebben aangeleerd om overal over te klagen. Weet je nog dat Facebook Wall overging naar Facebook Timeline? Dat was een moment dat alle Facebookgebruikers massaal gingen klagen. Wat was er het geval? Alle informatie was veel makkelijker te vinden op elk profiel. Ging jij bij je collega op z’n wall kijken, dan zag je direct zijn hele activiteitenlog! Welke post hij/zij leuk vindt, welke muziek deze persoon luisterde of met wie hij/zij net vrienden was geworden. Oftewel, Facebook was een stalker machine. Ja echt waar! Dat zijn we allemaal vergeten. Even vergeten hoe dat eruit zag? Check een voorbeeld hieronder.

‘Bizar.. Helemaal vergeten dat elke activiteit van jezelf vroeger zichtbaar was voor iedereen.’ Hoor ik je denken. Wat je met deze info kan doen?

Facebook verzamelt alle activiteiten nog steeds. Al je activiteiten kan jij opvragen via je Activity Log. Je zult versteld staan wat Facebook van je weet, maar deze gegevens zijn niet meer openbaar. Of voor iedereen opvraagbaar. Dit is gewoon privacy! Facebook heeft er eigenlijk door het inbouwen van een timeline (geen wall meer) voor gekozen om echt relevante content te pushen. Dus niet meer zodat al je vrienden kunnen zien met wie je nu weer bevriend bent geworden op Facebook of bij welke Facebookgroep je je hebt aangesloten. Hier is letterlijk meer privacy een direct gevolg van geworden dat weinig erkend wordt. De meeste mensen wisten in 2008 niet beter.

Internetprivacy is pas echt hot geworden in de afgelopen jaren. Dus het is belangrijk om even stil te staan bij het feit waar Facebook vandaan komt in 2008 en wat er nu van jou openbaar is op Facebook in 2018. Als je echt even wil schrikken moet je de link hieronder checken.

Je kan de data van Facebook trouwens over jou opvragen via: DEZE LINK

Facebook weet heel veel van je en beschermt het bij maatstaven van deze tijd niet goed genoeg. Wat gaan ze hier aan doen?

Het klopt dat Facebook meer van een individu nu weet, dan in 2008. Er zijn veel meer dataverzamelpunten verspreid over het internet. Hoeveel datapunten er zijn wordt veel over gespeculeerd, maar tijdens een onderzoek van Fox News werd er een bizar aantal van 29.000 dataverzamelpunten genoemd, per Facebook gebruiker! Oftewel, informatie over mij, waar Facebook over beschikt wordt verzameld vanuit 29.000 verschillende punten over het hele internet. Wow! En dat voor 2.2 miljard Facebook gebruikers wereldwijd – tegenover 100 miljoen in 2008. Dit is natuurlijk geen excuus voor de datalek van laatst toen er informatie van 26 miljoen personen openbaar kwam.

Nu wil de overheid zich bemoeien met de data die Facebook heeft en Facebook wil dat niet. Maar waarom? Nou, dat is niet zo simpel. Net als dat wij de overheid niet vertrouwen (zo blijkt uit veel onderzoeken), doet Facebook dat ook niet. Waarom zouden wij de overheid (die de data wil reguleren) meer met onze gegevens vertrouwen dan Facebook? Ik persoonlijk (Mark Bos) zou dat totaal niet zien zitten. Wel ben ik ervan overtuigd dat Facebook meer moet investeren in bescherming van data.

De laatste ontwikkelingen van Facebook gaan over het willen overnemen van een internet security bedrijf. Welk bedrijf is nog niet bekend. Er is een team bezig vanuit Facebook om dat te doen. In 2014, toen dit nog niet zo actueel was, had Facebook al een bedrijf overgenomen genaamd ‘Private Core’. Zij zijn voornamelijk bezig met hackersaanvallen te blokkeren. Dat laat zeker zien hoe serieus Facebook het onderwerp neemt.

Mijn gokje? Facebook neemt een security bedrijf over dat zich specialiseert in decentralisatie van data en encryptie. Ben je geen nerd en snap je dit niet? Wellicht kan DIT artikel van Cointelegraph je verder helpen. Nog steeds niet duidelijk? Dan mag je me altijd bellen!