online marketing, social media bureau. facebook tv, instagram, facebook live, nijmegen, Nederland, wijchen

Wordt Facebook Watch het nieuwe televisie on demand kijken? (Blog met video!)

Het landschap van tv is compleet overhoop gegooid door Netflix, YouTube en andere online platforms. De tijd waar vroeger iedereen om een bepaalde tijd voor de buis moest zitten, is voorbij. Je kan nu zelf bepalen wanneer en wat je gaat kijken. Dat vinden niet alle zenders leuk. Ze moeten innoveren om op andere manieren reclame-inkomsten te krijgen. Traditionele media kiest er steeds vaker voor om koppelingen te maken met Instagram, Facebook, Twitter, etc. Dat heeft Facebook duidelijk aan het denken gezet.

Facebook heeft vorig jaar aangekondigd om Facebook Watch te introduceren. Je ziet de app al op veel smart TV’s verschijnen en er wordt op dit moment vooral gekeken naar gamers die hierop live-streamen (LEES EERDERE BLOG HIEROVER HIER!) Maar Facebook heeft nu duidelijk gemaakt waar ze het eerst in willen groeien: Sport broadcasting. Hoe ze dit duidelijk hebben gemaakt? Nou, ze hebben alle tv-rechten gekocht van de hoogste voetbalcompetitie in Zuid-Amerika! De Copa Libertadores! En dat is niet niks. FOX, maak je borst maar nat. (Bron: https://goo.gl/E1Pedv)

online marketing, social media bureau. facebook tv, instagram, facebook live, nijmegen, Nederland, wijchen

Wat betekent dit voor het tv-sport kijklandschap?

Facebook heeft een kapitaalkracht waar menig zender niet tegenop kan. Als Facebook potentie ziet om vaste tv-kijkers weg te kapen naar Facebook Watch, dan kan de populariteit van het kanaal immens toenemen. Stel je voor; een voetbalfan betaalt nu klauwen met geld om Eredivisiewedstrijden via FOX Sports te kijken, veel meer dan een maandelijks abonnement voor Netflix. Bij Facebook Watch heb je dadelijk veel meer programma’s die je kan kijken, omdat ze de rechten snel op kunnen kopen en het is een platform dat voor adverteerders veel makkelijker te vinden is dan Fox-Sports. Oftewel, Facebook heeft veel meer inkomstenbronnen dan FOX en zal een veel lager tarief voor dezelfde wedstrijden/programma’s kunnen vragen. Om dan nog maar over Ziggo Sport te zwijgen.

online marketing, social media bureau. facebook tv, instagram, facebook live, nijmegen, Nederland, wijchen

Ok, duidelijk. Facebook Watch begrijpt het huidige tv-landschap nog meer en voor de consument wordt het goedkoper/uitgebreider. Maar wat hebben wij als onderneming eraan?

Dit is het leukste van alles. Facebook is natuurlijk een datagigant. Zij hebben jouw profiel (net als je dat op Netflix hebt) gekoppeld aan je gedrag op Facebook, Instagram en Facebook Watch. Op deze manier kunnen ze gepersonaliseerde advertenties tonen aan de kijker. Wat betekent dit?

Stel, je komt uit Nijmegen, bent 27 jaar en hebt veel interesse in restaurants in de omgeving. Daarnaast ben je NEC-fan en kijk je graag op zondagmiddag thuis de wedstrijden op tv, via Facebook Watch. De eerste helft zit erop en het is rust. Dan krijg je dus niet meer (per sé) reclame te zien van grote multinational A-merken zoals Heineken, Vriendenloterij, etc. Maar krijg jij de Facebook of Instagram video te zien van het restaurant om de hoek met een goed menu voor deze zondag. Reserveren kan nu via…

Dat maakt Facebook Watch voor lokale bedrijven vele malen interessanter dan een FOX Sports dat alleen bedrijven aantrekt met gigantische budgetten.

Check deze ondersteunende video! Heb je na het lezen van deze blog vragen of wil je de mogelijkheden weten voor adverteerders? Dan gaan we graag met je in gesprek!