Wist je dat Instagramposts met minimaal één hashtag meer betrokkenheid krijgen dan Instagramposts zonder hashtags? Een goede reden dus om eens te kijken naar jouw hashtaggebruik.

#hashtagstrategie

Als je slim gebruik maakt van hashtags heeft dat positief invloed op het bereik en de betrokkenheid van je Instagrampost. Populaire hashtags zorgen voor een toename daarin. Maar betekent dit dat je maar altijd #love (jawel, dit is de meest gebruikte hashtag) moet gebruiken? Doe maar niet. Wij denken liever na over een ‘hashtagstrategie’.

  1. Ga op zoek naar niche hashtags.

Het monitoren van je doelgroep op Instagram helpt hierbij. Zo ontdek je welke hashtags zij gebruikt en welke hashtags trending zijn. Wil je weten hoe vaak een bepaalde hashtags is gebruikt? Dat kan gemakkelijk via Instagram. Typ in de zoekbalk de hashtag in en je ziet gelijk verschillende hashtags verschijnen met het cijfer hoe vaak die hashtag is gebruikt.

Zo kunnen we voor onze klant City Bootcamp #sport (60 miljoen keer gebruikt) of #workout (128 miljoen keer gebruikt) gebruiken, maar we kunnen ook #buitensporten (5656 keer gebruikt) gebruiken. Mensen die graag in de openlucht sporten zullen eerder hiernaar zoeken, zo concurreer je minder dan met #workout, en is je bereik meer relevant. Dit helpt je om een betrokken en doelgerichte following te genereren. Daar heb je meer aan dan aan wat likes. 😉

  1. Creëer je eigen hashtag.

Veel social media (én crossmediale) campagnes gebruiken hashtags. Zo creëer je herkenbaarheid en een communitygevoel voor je campagne. Samen met Instagramgebruikers en influencers deel je content rondom de campagne. Denk maar eens aan de hashtags #shareacoke #ShotoniPhone en #MeToo.

  1. Volg relevante hashtags.

Er is een nieuwe manier om organisch in de feed van je doelgroep te verschijnen! Instagramgebruikers kunnen voortaan hashtags volgen – dus ook de jouwe. Als bedrijf of merk kan je ook voor jou relevante hashtags volgen. Zo blijf je op de hoogte.

  1. Rapporteer en optimaliseer je hashtags.

Hoe hebben je hashtags gepresteerd? Dat wil je natuurlijk weten. Dit kan je gemakkelijk zien in de Instagram app of via monitoring tools. Bij een campagne bepaal je de hashtags vooraf, maar voor doorlopende content is het belangrijk om ook te optimaliseren en te vernieuwen op basis van de behaalde resultaten.

Nog een keer op een rijtje waarom je hashtags strategisch gaat inzetten in 2019.

Hashtags helpen met…

  • het opsporen van trending topics bij je doelgroep
  • het opsporen van niche-termen in jouw markt
  • het opsporen van user generated content
  • het opsporen van campagne content
  • het bereiken van jouw doelgroep

Wil je meer weten over hashtags en hoe je dit inzet?

Wij zijn niet voor niets een social mediabureau. Als je vragen hebt over Instagram, Facebook of andere social mediakanalen, schroom dan niet om contact op te nemen! Wij werken voor verschillende bedrijven, van vliegvelden tot schoenenmerken en van een klein restaurant tot een hotelgroep. Lokaal, nationaal of mondiaal. Wij gaan graag in gesprek. Als het maar over social marketing gaat!