Bye Insta-following tab, hello ‘beperk’ functie

Instagram blijft een platform dat streeft naar verbetering. Daarom worden er regelmatig functies verwijderd die niet meer nuttig zijn voor de gemeenschap, maar er worden ook weer nieuwe functies toegevoegd aan de app. Zo is er deze maand het een en ander veranderd. Lees snel of je de volgende wijzigingen al opgemerkt hebt.

The IG-Following tab

Voor alle Instagram gebruikers die het gemist hebben: Er was ooit een ‘following tab’ op Instagram. Deze tab is in 2011 geïntroduceerd maar is vanaf oktober 2019 verwijderd door Instagram. De tab zorgde ervoor dat je inzage had in likes, comments en follows van je Instagram volgers.

Waarom deze tab verwijderd is? Vishal Shah, head of product van Instagram liet weten dat mensen niet altijd wisten van de inzage van hun activiteiten. Verder werd de functie niet genoeg gebruikt. Slecht nieuws voor alle stalkende IG’ers, goed nieuws voor Instagram gebruikers die meer privacy willen.

Daarom de vraag: wat zijn nu de Pro’s & Cons van het weghalen van deze functie?

Pro’s:

 • Je volgers kunnen niet meer zien wat je activiteiten zijn op Instagram. Dit biedt meer privacy voor alle Instagram gebruikers.

Cons:

 • Je kunt nu minder makkelijk nieuwe accounts ontdekken door het weghalen van de ‘following tab’.
 • Doordat je nieuwe potentiële instagramprofielen via je IG-volgers niet meer kunt inzien, valt er een extra zoekmogelijkheid weg naar nieuwe, interessante  profielen om te gaan volgen. Ook verschijn je zelf niet meer bij je volgers in de ‘following tab’ waar voorheen anderen op jouw profiel konden klikken en je zo konden volgen. Hierdoor kan jouw aantal volgers minder hard groeien.

Beperk me – Instagram heeft er een nieuwe optie bij

Instagram heeft onlangs wel een nieuwe functie tot leven geroepen: de optie ‘’Beperken’’. Dit houdt in dat je ongewenst commentaar onder je post onzichtbaar kunt maken. Alleen degene die het ongewenst commentaar gepost heeft en jijzelf kan het commentaar nog zien. Voor de rest van je volgers is het dus onzichtbaar. Wanneer je een beperking instelt, ontvangt de desbetreffende persoon hier geen meldingen van. Je kunt dus iemands commentaar onzichtbaar maken zonder gelijk te blokkeren of niet meer te volgen.

Deze functie is vooral geschikt voor degene die de drempel te hoog vindt liggen om ongewenste personen gelijk te blokkeren of te ontvolgen. Verder worden inkomende chatberichten verplaatst naar je berichtverzoeken, zodat de ongewenste persoon niet meer ziet wanneer je online bent of wanneer je de chatberichten gelezen hebt.

Waar kun je deze beperkte accounts inzien?

 • Open de Instagram-app
 • Klik op je profiel-icoon rechts onderaan
 • Ga naar de drie streepjes rechtsboven en klik op ‘Instellingen’ onderaan
 • Druk op ‘Privacy’
 • Je klikt op ‘beperkte accounts’ onder het kopje ‘connecties’
 • Hier kun je zoeken naar profielen die je wil beperken en heb je inzage wie je beperkt hebt.

Er zijn nog twee andere manieren om ongewenste Instagram-gebruikers te beperken:

 • Swipe naar links op een ongewenste reactie en kies ‘beperken’ (of selecteer desbetreffende ongewenst bericht, en klik op het uitroepteken).
 • Ga naar het profiel dat je wil beperken, klik op de drie puntjes rechtsboven en kies voor ‘beperken’.

Veranderingen Instagram

De veranderingen in Instagram: We hebben er maar mee te dealen.

Was iedereen deze veranderingen opgevallen? Nee. Na een rondje op kantoor bleek dat niet alle collega’s op de hoogte waren van bovenstaande veranderingen. Of het voor- of nadelig is, daar valt nog over te discussiëren. Was jij op de hoogte van deze veranderingen?